31/10/2020    podcast

Najbolja oprema za podcast studio

Vjerojatno ste se već susreli sa svijetom podcasta ili imate svoj omiljeni podcast koji pratite. Ove digitalne audio ili video datoteke može snimiti bilo tko, sa opremom koju ćemo vam predstaviti u ovom tekstu. Sam naziv podcast složenica je riječi POD (Playable On Demand) (hr – reprodukcija na zahtjev ) i engleske riječi broadcast (hr – emitiranje).

Podcasti su sve važniji komunikacijski kanal i marketinški alat sa velikim brojem pratitelja i ogromnom slušanošću i popularnošću.

Domaća scena u zadnje vrijeme napreduje kroz različite formate i teme iz moglo bi se reći gotovo svih životnih područja, ali još imate vremena uključiti se u stvaranje izazovnih podcast sadržaja, jer su mogućnosti neograničene.

Predlažemo vam nekoliko domaćih podcastova koje možete zapratiti.

Podcast Inkubator – jedan od najpopularnijih u Hrvatskoj i najdugovječnijih podcasta u Hrvatskoj u kojem se strastveno razgovara o aktualnim temama od sporta, glazbe, kulture, znanosti pa sve do politike.

Birc Talkopušteni podcast koji su pokrenuli voditelji Petar Starčević i Oliver Petrović . U birc atmosferi ugošćuju od političara, stand-up komičara i poduzetnika voljnih podijeliti svoja životna iskustva.

Surove strasti – Broj 1 audio podcast za biznis & lifestyle u regiji. Jedan od prvih i najpoznatijih hrvatskih podcasta koji donosi razgovore s gostima koji su našli svoju strast i uspješni su u tome.

Fakat Podcast – pokrenula su dva prijatelja zaljubljenika u podcast te pokrivaju područje od filma, sporta, kulture pa sve do poduzetništva. Na službenom Youtube profilu svaki tjedan objavljuju novi podcast sa zanimljivim gostima.

nemoj me. – podcast bez opterećenja strogim formatom i konceptom, koncipiran kao mali radijski, televizijski i YouTube-show u jednom. “ Uspješno ga vode dugogodišnji najbolji prijatelji – Maša Zibar, Nina Remenar i Filip Jančik.

KiloMetri – prvi travel podcast koji je namijenjen svima koji vole sanjariti, istraživati neotkriveno, saznati neke nove pikanterije, slušati putešestvije drugih, bilo da je to mila Europa, zelena Azija ili divlji zapad. Beton ili šuma. Slatko ili slano. Šator ili spa. Podcast je pokrenula voditeljica Katarina Moškatelo.

Što je podcast bez mikrofona?

Za prijenos vašeg glasa u računalo za snimanje, svakako vam je potreban mikrofon. Ako će zvuk biti loš nitko neće htjeti slušati vaše podcaste. Što je bolja kvaliteta, zvukovi su profesionalniji pa je odabir optimalnog mikrofona vrlo važan za kvalitetu snimke u procesu podcast produkcije. Najvažnije je da vaš podcast mikrofon odgovara vašem stilu podcastinga. Želimo vam pomoći u odabiru mikrofona kako bi se vi mogli usredotočiti na ono što je najvažnije u podcastu – a to je sadržaj.

Prije nego što predstavimo modele, ukratko ćemo vam predstaviti osnovnu razliku između kondenzatorskih i dinamičkih mikrofona.

Dinamički ili kondenzatorski mikrofon, pitanje je sad

Mikrofon je uređaj koji se koristi za snimanje zvuka; u suštini pretvara zvuk u električni signal. Mikrofoni se dijele u dvije kategorije; kondenzatorski i dinamički. Kondenzatorski mikrofoni imaju bolju vjernost zvuka, iako su osjetljiviji na buku iz okoliša, dok su dinamični mikrofoni selektivniji u pogledu skupljanja zvuka te imaju tendenciju stvaranja ravnog zvuka. Kondenzatorskom mikrofonu je potrebna vanjska baterija koja održava kondenzator kondenzatora, ali dinamički mikrofon ne zahtijeva takav izvor napajanja. Kondenzatorski mikrofoni rade na naponskom signalu dok dinamički mikrofoni rade na trenutnom signalu.

Ako nemate zvučno izolirani studio ili prostoriju odlično će vam poslužiti dinamički mikrofoni koji su robusni s manje povratnih informacija. Cjenovno su povoljniji od kondenzatorskih mikrofona, ali ta korist dolazi s slabijim dinamičkim rasponom. Kondenzatorski mikrofoni su skuplji i osjetljiviji s većim dinamičkim rasponom.

Predstaviti ćemo vam i USB mikrofone koji su idealni za solo podcast. Glavna prednost korištenja USB mikrofona je u tome da ne trebate dodatnu opremu za snimanje podcasta. USB mikrofon možete priključiti na bilo koji USB opremljeni uređaj ili uređaj za snimanje zvuka. Sporedna prednost USB mikrofona je trošak. Postoje kvalitetni USB mikrofoni dostupni po povoljnim cijenama, uz uštedu troškova dodatnog audio uređaja koji bi bili potrebni za analognu XLR vezu.

 

Paket za snimanje IMG STAGELINE PODCASTER-1 za podcastere, pravi plug and play

Super rješenje za vas ako tražite pristupačnu studijsku kvalitetu za podcast, streaming i snimanje kod kuće. Ovaj paket PODCASTER – 1 savršen je početni set za vaš prvi mali studio za snimanje u svoja četiri zida. Uz USB sučelje za snimanje MX – 1IO, visokokvalitetni veliki membranski kondenzatorski mikrofon ECMS – 70 i odgovarajući zaštitni mikrofon KM – 23956 iz tvrtke König Meyer.

Povežite se i započnite odmah!

Značajke

 • 1 x ECMS – 70 velikih membranskih kondenzatorskih mikrofona
 • 1 x mikrofon pop zaštitnik KM – 23956
 • Stol s 1 mikrofonom za mikrofon MS – 12
 • 1 x XLR kabel, 2 m, NEUTRIK fitinzi MECN – 200 / SW
 • 1 x jednokanalno USB sučelje za snimanje MX – 1IO

IMG STAGELINE PODCASTER-1 cijena na ovom linku

 

Rode Podcaster USB mikrofon

rode mic

Značajke

 • Podesivi izlaz za slušalice od 3,5 mm na mikrofonu

Ovo je prvi profesionalni dinamički USB mikrofon na svijetu, specijalno namijenjen za sve one koji žele svoje emisije emitirati putem radio valova ili Interneta. Podcaster je profesionalni USB mikrofon s dinamičnom kapsulom velike dijafragme koja je savršeno podešena za govor. Koristeći kao osnovu svoj više puta nagrađivani i naširoko rasprostranjeni radijski mikrofon Broadcaster, kojim se služi već veliki broj nacionalnih radio-stanica širom svijeta, renomirani proizvođač Rode je otišao korak dalje.

Zahvaljujući jednostavnoj USB vezi s računalom (Mac ili PC), dodatni uređaji kao što su pred pojačalo ili audio sučelje nisu potrebni.

Ako se želite iskušati i u snimanju glazbe, zvučne karakteristike podcastera idealne su i za akustičnu gitaru i vokal.

Rode Podcaster USB mikrofon cijena na ovom linku

 

Rode NT1-A sustav za snimanje vokala 400.100.010 RODE Microphones

Značajke

 • Fantomska snaga 24/48 V
 • Izuzetno nizak unutarnji šum (5 dBA)

Ovaj mikrofon pripada grupi kondenzatorskih mikrofona s najnižim postotkom šuma na svijetu – razina šuma od svega 5 dBA.

Mikrofon Rode NT-1A isporučuje topli i detaljan zvuk s nevjerojatnim dinamičkim opsegom, što je inače karakteristika puno skupljih mikrofona. Dobitnik je nagrade Electronic Musician 2004 Editors Choice. Velika 1″ (25mm) kapsula s pozlaćenom membranom, pozlaćeni konektori, kardioidna karakteristika usmjerenosti, frekvencijski odziv: 20 Hz – 20 kHz. NT1-A dolazi i u pakiranju, kao “kompletna solucija za snimanje vokala”, u kome se pored ovog mikrofona nalazi: pop filter, shock mount, MIKROFONSKI KABEL, TORBICA + DVD sa savjetima za snimanje vokala.

Rode NT1-A sustav za snimanje vokala 400.100.010 RODE Microphones cijena na ovom linku

 

iRig Mic Cast mikrofon za iPhone, iPad i iPod – rješenje za snimanje zvuka koje stane u svaki džep

Zahvaljujući iRig Mic Cast moći ćete brzo i lako kreirati fantastične podcaste i glasovne snimke. iRig MIC Cast je ultra-kompaktan, prijenosni mikrofon za snimanje zvuka, dizajniran specijalno za snimanje podcasta, intervjua, predavanja, glasovnih zabilješki, govora i još puno toga.

iRig MIC Cast odlikuje se kristalno čistom kvalitetom zvuka i opremljen je sa uskim jednosmjernim pickup uzorkom koji umanjuje zvuk okoline, što ga čini idealnim za “single-source” audio snimke.
Upravo zbog toga  iRig MIC Cast je odličan za poslovne potrebe snimanja sastanaka i povećane audio i glasovne kvalitete konferencijskih poziva.

iRig MIC Cast je savršen dokaz da velike stvari dolaze u malim kutijama, sa velikom stabilnošću frekvencije snimanja i minimaliziranim tonskim odstupanjem.

iRig Mic Cast mikrofon cijena na ovom linku

 

IK Multimedia iRig Mic Cast 2 – mikrofon za Smartphone

Značajke

 • Izuzetno kompaktan mikrofon s kondenzatorima
 • Frekvencijski odaziv 50 Hz – 18 kHz
 • Izuzetno kompaktan za lak transport
 • 2 visokokvalitetne elektronske kapsule za mikrofon kondenzatora

iRig Mic Cast 2 pristupačan je mikrofon džepne veličine koji se lako pričvršćuje na vaš uređaj i omogućuje vam da zvučite najbolje bilo gdje i bilo kada. iRig Mic Cast 2 radi s bilo kojom aplikacijom koja snima zvuk, a ugrađeni izlaz za slušalice može se koristiti za preslušavanje signala u stvarnom vremenu. Njegov magnetski dizajn omogućuje vam jednostavno postavljanje na mjesto na vašem uređaju u nekoliko sekundi (čak i s maskicom).

IK Multimedia iRig Mic Cast 2 cijena na ovom linku

 

CAD Audio U37 USB kondenzatorski mikrofon – jedan od najprodavanijih USB mikrofona na svijetu

Značajke

 • Nije potreban dodatni hardver

Mikrofon U37 iz CAD Audia je zbog odličnog omjera cijene i performansi te zvučnih svojstava, jedan je od najprodavanijih USB mikrofona na svijetu.  Odličan izbor za snimanje podcasta, video i profesionalno snimanje putem mobilnih uređaja. Zahvaljujući integriranom USB sučelju, on omogućuje profesionalne snimke u studijskoj kvaliteti izravno na računalu bez dodatnog hardvera poput predpojačala ili vanjske zvučne kartice.

Kao što se očekuje od CAD Audio, veliki membranski kondenzatorski mikrofon daje potpun i detaljan zvuk idealan za vokale, glasove ili instrumente. Njegov kardioidni polarni uzorak minimizira pozadinsku buku i izolira izvor zvuka koji se snima. Uz dva prekidača s prednje strane, razina se također može smanjiti za 10 dB pri visokim razinama zvučnog tlaka, a niskofrekventni ambijentalni šum poput vjetra može se smanjiti smanjenjem basova. U37 je u skladu s razredom i kompatibilan je s operacijskim sustavima Windows i Mac OS, što eliminira potrebu za instalacijom upravljačkog programa.

Osnovan 1931. godine kao Astatic Corporation, američka marka iz Ohia, rano je stvorila povijest mikrofona i razvila D-104, radio klasik koji se u mnogim desetljećima etablirao kao standard na brojnim radio stanicama. Osnovan 1988. godine kao ProAudio odjel Astatic, CAD Audio može se osvrnuti na 85-godišnje iskustvo u proizvodnji visokokvalitetnih mikrofona, a posebno je revolucionirao područje projektnog studija s kraja 80-ih i 90-ih sa svojim mikrofonima iz serije Equitek.

 • USB kondenzatorski mikrofon s velikim dijafragmom
 • Frekvencijski raspon: 20 Hz – 20 kHz
 • 16 bit / 48 kHz
 • Polarni uzorak: kardioidni
 • Klasa sukladna za MAC i PC
 • USB priključak za izravan rad na računalu
 • Kvalitetan, integrirani A / D pretvarač
 • Nema dodatnih Potreban vozač
 • Osjetljivost: -40 dBV @ 1Pa
 • Prebacivanje jastučića: -10 dB
 • Hi-pass filter
 • LED indikator.

Značajke:

 • Nije potreban dodatni hardver
 • Snimke studijske kvalitete
 • Izravan rad na računalu

Isporuka uključuje:

 • USB kabel (3 m).

Opis:

 • Duljina kabela (tekst): 3 m
 • Hod frekvencije: 20-20,000 Hz
 • Karakteristika: bubreg
 • Način prijenosa: žičani
 • Određene značajke mikrofona: uklj. kabel
 • On / off prekidač: Ne
 • Sučelje (računala/multimedija): USB
 • Težina: 907 g
 • Tip(ovi) utikača (na kablu): USB
 • Vrsta proizvoda: USB studijski mikrofon

CAD Audio U37 USB kondenzatorski mikrofon cijena na ovom linku

Odlučili ste pokrenuti vlastiti podcast i tražite najbolju opremu za podcast? Na pravom ste mjestu, istražite najbolje mikrofone, pakete, pop filtre i slušalice za hobiste i entuzijaste iz naše ponude na ovom linku.
comments
There are Nema komentara

leave a comment

submit